Artiklar

Ekoturism i den traditionella byn Dipkarpaz

Den lilla byn Dipkarpaz är en perfekt utgångspunkt för den som vill upptäcka nationalparksområdet Karpaz på Cyperns nordöstra udde. Dipkarpaz är en traditionell by där det gamla Medelhavet lever kvar. Här har människor levt en relativt oförändrad livsstil i fler generationer.

Ekoturism är en snabbt växande attraktion i regionen som lockar besökare från hela världen. Sedan början av 2000-talet har ett flertal traditionella byhus gjorts om till charmiga vandrarhem och hotell där turister kan få ta del av det gamla Cypern. Glaro Garden Hotel är ett exempel på det. Karpaz kan även bjuda på kilometerlånga gyllene stränder, historiska sevärdheter och ett stort utbud av friluftsaktiviteter. Dipkarpaz är delvis beläget i den forntida staden Karpasia, och tillhör det område på ön som ska ha varit det första att befolkas långt tillbaka i tiden.

Dipkarpaz utmärker sig genom att vara den största orten på Cypern där grek- och turkcyprioter fortfarande bor tillsammans. Längs byns gator finner man en blandning av grekiska och turkiska restauranger, barer och caféer. Vid torget står en kyrka och moské tätt intill varandra.

I Karpaz kan man besöka Golden Beach och andra orörda stränder, mata vilda åsnor, se sköldpaddor kläckas, besöka historiska byggnader som St. Andreas kloster och ruinerna av kyrkan Ayphilon. I regionen anordnas regelbundet olika skördefestivaler med marknader som också är trevliga att besöka.