Artiklar

Andy och Diana renoverade sitt drömhus Karmi

Det är tidig förmiddag när vi träffar på Andy Bunn på en av Karmis smala gator uppe i bergen ovanför Kyrenia. Vi börjar prata och det visar sig att Andy sedan fem år tillbaka är vaktmästaren i byn, anställd av norra Cyperns turistdepartement. Andy och hans hustru Diana är från Manchester och har bott på norra Cypern sedan 2005. De älskar livet här, och den enda gången de kommit sig till att åka ifrån ön har varit då de hälsat på familjen i England.

– Jag har faktiskt bara lämnat Cypern tre gånger sedan vi flyttade hit, berättar Andy. Och Diana bara en gång.

Andy bjuder med oss hem på en kopp kaffe för att berätta om hur det kom sig att de köpte en fastighet på norra Cypern.

– Det började med att jag och Diana satt en dag i England och pratade om framtiden. Diana nämnde då att hon, som så många andra från Storbritannien eller Skandinavien, hade en önskan om att en dag kunna bosätta sig permanent i ett varmare land. En dam som överhört vårt samtal kom fram till vårt bord och sade att om vi någon gång hade vägarna förbi norra Cypern, var vi mycket välkomna till hennes hus där.

I takt med att tiden gick växte idén om att flytta utomlands. De började leta efter utlandsboende, först i Portugal och sedan på den södra delen av Cypern. Men det var först när de kom till norra Cypern, och såg allt landet hade att erbjuda, som de bestämde de sig för att göra slag i saken och packa flyttlasset. Men först skulle de hitta ett bostad som passade dem båda. Andy och Diana hade önskan om att bo i en cypriotisk by nära lokalbefolkningen. Tillsammans med en fastighetsmäklare tittade de på många vackra och nybyggda fastigheter, men det var ett gammalt, inte ens beboeligt hus, men med stor potential, de till slut förälskade sig i. Från början kunde man inte ens nå fram till huset utan var tvungen att röja upp i den överväxta trädgården under flera timmars tid. Fastigheten hade många problem, såsom flera vattenläckor, och hål i tak och väggar.

– Den första dagen sa jag; Vad har vi gett oss in på? minns Diana med ett leende.

Andy, som är en händig person, började arbetet med att fixa till huset, men till slut insåg han att han behövde ta hjälp utifrån. Det är på den vägen han kom i kontakt med byggaren Ayhan Avcı.

– Ayhan renoverade kök, badrum, tak, trädgårdsbrunn, utsidan av huset, uteplatser på fram- och baksidan, alla fönster, vattensystem, varmvatten etc. Han har verkligen gjort ett fantastiskt arbete på det här huset och vi kan definitivt rekommendera Ayhan till alla som behöver hjälp med sin villa eller lägenhet. Ayhan har kommit att bli som en medlem i familjen, säger Andy och nämner att han och Diana förra året blev inbjudna till Ayhans bröllop som det enda brittiska paret vid ceremonin.

Karmi är ett gammalt område som omfattas av många regler och lagar när det kommer till byggen och renoveringar. Idag är det över 17 nationaliteter som äger fastigheter i Karmi, inklusive några skandinaviska familjer. Andy och Diana trivs väldigt bra och de kan verkligen rekommendera andra utlänningar att göra ett besök till Karmi när de letar bostad på norra Cypern.