Artiklar

Trygghet, kunskap och kvalité på Cyprus Eye Clinic

Cyprus Eye Clinic är en privat ögonklinik som funnits i centrala Kyrenia sedan 2002. Man är känd för att vara i frontlinjen i klinisk verksamhet och för att ge sina patienter vård av högsta standard. Dr. Hatice Arodezli Soydemir som driver kliniken är specialist på ögonsjukdomar och utför dagligen ögonoperationer på patienter med besvär. På Cyprus Eye Clinic står trygghet, kunskap och kvalité i fokus.

Den vanligaste operationen man utför är kataraktoperationer. Katarakt är den medicinska termen för gråstarr och innebär att ögats lins grumlas och förhårdnas. Detta gör att man inte kan se tydligt, och allt eftersom tiden går och katarakten breder ut sig förlorar man ännu mer syn. Låter man det gå för långt ser man inget alls. Katarakt är vanligast hos äldre men yngre kan också drabbas. Vid ingreppet avlägsnas den grumlade linsen genom ett litet snitt. Linsens ljusbrytande förmåga ersätts sedan med en plastlins, som opereras in i ögat. Operationen som sker i lokalbedövning tar i genomsnitt 20 minuter och man får gå hem samma dag. På nedervåningen Cyprus Eye Clinics ljusa lokaler har man ett 300 kvm stort operationsrum.

Kliniken är också specialiserade på kontaktlinser. Det är ett enkelt sätt att utan operation förbättra patientens syn och livskvalité. Dr. Hatice förklarar att patienter alltid kommer hit på en första undersökning där hon bedömer vilken vård som anses vara lämplig. Patienter som behöver operation med laser tar hon med till Turkiet där hon utför ingreppet. Just laser är en modern teknik som inte bara används för att förbättra synen, men kan också användas för att bekämpa sjukdomar som glaukom (grön starr) och diabetes i ögonen.

Cyprus Eye Clinic har många internationella patienter som passar på att behandla sina ögonproblem när de är här. Patienter från länder som Skandinavien, Ryssland, Tyskland och Storbritannien väljer behandling på norra Cypern för den höga kvalitén och den låga prisnivån. Ofta passar man på att kombinera ingreppen med några dagars semester. Utländska patienter uppskattar också de korta väntetiderna som inte brukar vara längre än en vecka. Dr. Hatice berättar att priset är mellan en tredjedel till en fjärdedel av vad det kostat att utför ingreppet på en privat klinik i England. 70% av hennes patienter är britter.

Dr. Hatice är utbildad vid Ankara University Medical Faculty. Efter sin examen arbetade hon som licensierad oftalmolog (ophthalmologist) på ett ögonsjukhus i Istanbul, som på den tiden var det enda av sitt slag i Turkiet. Fem år senare kom hon att starta sin egen klinik. Hon är medlem i The European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS) som är Europas ledande organisation för gråstarr- och brytningskirurgi. Organisationen har 5000 medlemmar och erbjuder ett unikt forum för diskussion och lärande, och ser till att internationell expertis delas av ögonläkare i hela Europa. Dr. Hatice genomför egna studier som hon regelbundet delar med sig av på ESCRS:s internationella kongresser i Turkiet och Europa.

En vanlig ögonundersökning hos Cyprus Eye Clinic kostar 120 TL. Undersökningen är helt datoriserad och undersöker hela ögongloben, trycket i ögat och glukos. Dr. Hatice rekommenderar regelbundna synundersökningar, och speciellt för oss som vistas mycket på soliga Cypern, solglasögon av bra kvalité eller kontaktlinser med UV-skydd.

Telefon: +90 392 815 97 99
Email: eyeclinic@kibrisonline.com