Artiklar

Cypriotisk mat och kultur på Osman Ağa Kültür Evi

För en äkta cypriotisk upplevelse, besök Osman Ağa Kültür Evi utanför Iskele. Kulturhuset med tillhörande restaurang ligger vackert inbäddat i en grönskande oas med historiska olivträd och vinrankor som klättrar längst med väggarna. Här har man tagit till vara på kultur och tradition på ett sätt så att turister och lokala besökare ska kunna njuta av Cyperns naturliga arv ur ett helhetsperspektiv. Vi träffade Emine och Osman Sütcü, mor och son som tillsammans driver Osman Ağa Kültür Evi.

– Det är vår plikt att inspirera och göra den yngre generationen medveten om våra värderingar, att få dem att ta hand om vår kultur och historia, säger Osman.

De visar oss runt i den stora restaurangen där långborden står på rad. Stenväggarna är dekorerade med traditionella cypriotiska föremål, bland annat en 150 år gammal trädörr. Emine berättar att golvplattorna i sten är hämtade från gamla hus i trakten. I trädgården utanför håller servitörerna på att duka upp inför kvällen då flera stora sällskap väntas. Osman Ağa Kültür Evi är en populär plats för bröllop och andra större fester. Hit kommer också bussar med turister som vill få en kulturell dos av Cypern. Fredagar och lördagar bjuds det på livemusik och söndagar öppnar man för frukost kl 11.

Restaurangen hämtar både inspiration och råvaror från den cypriotiska landsbygden. Här får gästerna njuta av en bred meny som uppfyller alla förväntningar. Förrätt är varma och kalla meze bland annat bestående av hummus, tahini, yoghurt, oliver, grillad halloumi, köttbullar, grillade champinjoner, potatis och pastarami. På huvudmenyn finns ugnskebab, lammspett, kyckling spett, lammkotletter och mixad kebab. Man har också en À la carte-meny med varierande rätter. Osman berättar att gästerna brukar sitta kvar och umgås långt in på natten, i trädgården är det en närmast magisk atmosfär.

I kulturhuset har man ett eget museum med antika cypriotiska föremål. Här får gästerna beundra uråldriga bronsfat, lerkrukor, jordbruksredskap och möbler som bevarats och nu ställs ut. Ovanför en soffa hänger ett porträtt på Emines far, Osman Civisilli, som fått ge namn åt kulturhuset. Varje vecka anordnar man musikklasser där deltagarna får lära sig spela piano, violin och gitarr, och på onsdagar lär man ut träslöjd som är ett gammalt traditionellt hantverk. 

Osman Ağa Kültür Evi har öppet varje dag. Bordsreservationer bör göras i förväg. 

Telefon: +90 392 371 26 54 eller +90 533 861 16 16

Email: info@osmanagakulturevi.com