Artiklar

Cypernutställningen på Medelhavsmuseet, del 2

Den lilla lantliga helgedomen vid Ajia Irini, byn som vi på norra Cypern känner till som Akdeniz, är belägen i Morfoubukten på öns västra kust, mellan de antika städerna Soli och Lapithos. Kultplatsen användes från omkring 1200 f.Kr till det första århundradet f.Kr, även om den var ur bruk i vissa perioder. Mycket senare byggdes en liten kyrka på platsen.

Kultplatsen är berömd för de spektakulära fynd som gjordes vid utgrävningar 1929 under ledning av Erik Sjöqvist. Då upptäcktes omkring 2000 terrakottastatyetter, som ännu var placerade i sitt ursprungliga läge, med ansiktena vända mot ett altare och en kultsten.

1931 skeppades hälften av fynden till Sverige efter tillstånd från den brittiska kolonialregeringen, och idag visas alla figurerna på Medelhavsmuseet i Stockholm. Den andra hälften av fynden finns på Cyperns museum i Nicosia.

Terrakottafigurerna kan tolkas som gåvor till en gud eller gudinna. Men de kan också ses som ställföreträdare för kultdeltagarna, vilkas sociala status uttrycktes genom figurernas utformning och storlek. Nästan alla figurer avbildade män, alltifrån en högt rankad präst eller kung och några utländska hedersgäster till krigare av olika rang, musiker och män med tjurmaskar. Samtliga manliga figurer stod i en halvcirkel kring altaret.

De största och mest imponerade skulpturerna stod direkt framför altaret och den heliga stenen. Andra bildade en yttre halvcirkel nära de heliga träden och rampen. Den allra största terrakottafiguren avbildar en man med skägg i mogen ålder och med offerkniv eller spjut i vänster hand. Han bär en flätad ämbetsturban. Förmodligen är terrakottafiguren en skulptur av en av kungarna i Soli.

Fakta: Medelhavsmuseet i Stockholm.

Läs också:
Del 1
Del 3
Del 4