Artiklar

Svenska cyklisten kommer årligen till Cypern för att cykla

Det finns bara en sträcka svensken Dick Fredin från Sundsvall inte cyklar, och det är motorvägen till Nicosia. ”Alldeles för tungt trafikerad”, säger den hurtiga 67-åringen och tillika sportentusiasten med bestämd ton över telefon. Därför blir det vid busshållplatsen i södra Nicosia vi bestämmer träff denna soliga onsdagsförmiddag. Dick iklädd mörkblå sportjacka och cykelglasögon hälsar med ett fast handslag. Han har tagit sig hit från Larnaca. Jag från Kyrenia. Vi slår oss ner på ett café vid shoppinggatan Ledra Street och jag plockar fram mitt anteckningblock.

– Hur kommer det sig att du bor på Cypern?

”Jag är bara bosatt här halvårsvis. Jag kommer hit under vintermånaderna, då vädret är perfekt för cykling. Varje år hyr jag lägenhet på olika ställen, i år har jag bott i Tersefánou utanför Larnaca, det är ett riktigt kanonställe. Men till nästa år hade det varit fint med en liten studio eller lägenhet inne i stan. Jag funderar på att köpa något. Det är praktiskt att kunna ha sitt eget ställe, inte minst för att kunna förvara utrustningen de månader jag inte är här.”

Det är inte bara tillbehören till cykeln som Dick syftar på, han har även en hel del köksutrustning, som kastruller och stekpannor, med sig. Det är bland annat genom att laga all mat själv som han kan hålla nere kostnaderna.

De senaste sju åren har Dick cyklat på Cypern. Åren innan dess var det det kuperade landskapet på Mallorca som gällde. ”Det var innan pensionstiden, så jag var där tre till fyra veckor varje vinter och cyklade”, berättar han. ”Efter tio år på Mallorca började jag leta efter ett ställe som hade varmare vintrar och upptäckte Cypern. Mina cykelkamrater på Mallorca menade på att Cyperns landskap är för platt och tråkig att cykla på. Men det stämmer inte alls! Här finns flera höjder, bland annat har vi Troodosbergen, de é inte platt de, det är ju till och med högre än topparna på Mallorca!”

”Cypern är perfekt för cykling”, fortsätter Dick. ”Det varierande landskapet och de många sorters vägarna, kantade av vackra kyrkor och byggnader, klimatet, och framför allt alla trevliga människor man träffar på längs vägen. Man får ta seden dit man kommer. Jag försöker prata med alla jag möter och genom åren har jag lärt känna massa människor, allt från internationella cyklister till lokala bybor. Jag stannar ofta på små bycaféer för att ”surra” med cyprioterna. Det ska nämnas att det finns väldigt många trevliga caféer här.”

Dick har alltid levt ett aktivt liv och ägnat sig åt många olika sporter. Jag ber honom räkna upp alla, men han drar lite på svaret. Det visar sig vara en hel drös av olika aktiviteter. ”Totalt har jag varit aktiv inom sjutton olika sporter. Mycket friidrott har det blivit, bland annat spjut och 3000 meter hinder. Jag har vunnit SM i löpning och tävlat i skidor mot VM-medaljören Tomas Magnusson. Jag har även spelat bordtennis och tävlat i skridskor. Jag har alltid älskat löpning men till slut blev det för tungt, ny cyklar jag bara”, berättar Dick och nämner även att han körde Vätternrundan två varv det året han deltog.

– Du är på Cypern under vinterhalvåret, men lockar det inte att stanna för lite avslappning med sol och bad över sommaren också?

”Nej, fan heller för att sitta stilla. Min dotter är på mig om att ta det lugnare, men jag har mycket energi och jag tror att kroppen och psyket mår bra och håller längre om man rör på sig.”

Dick berättar att han brukar åka till Cypern i oktober månad för att stanna till april. Sedan blir det för varmt att cykla. ”Över jul åker jag tillbaka till Sverige för att träffa min son och dotter med barnbarn, men annars är det Cypern som gäller under sex månader.”

Under åren har han hunnit med att cykla de flesta sträckorna på ön, och om sanningen ska fram så hör det inte till ovanligheten att cyprioterna själva ringer Dick för att få tips om cykelvägar. Andra internationella cyklister som Dick träffar på längs vägarna kommer ofta från länder som Österrike, Tyskland, Frankrike och Grekland. Än så länge har Dick inte cyklat på norra sidan av ön men det är något han kan tänka sig för kommande säsong.

– Finns det något man ska se upp för som cyklist på Cypern?

”Enda nackdelen med Cypern är trafiken, men bilisterna visar mer respekt idag än när jag kom hit för sju år sedan. Blyfoten har de dock kvar än. Tyvärr ser jag också många överkörda hundar längs vägarna. Det är sorgligt, jag är en stor djurvän och det sticker till i hjärtat att se. När bilisterna kör så fort hinner de stackars djuren inte över vägen.”

Han har inte haft många olyckstillbud när han cyklat på Cypern, men några har det blivit. Och Dick tvekar inte att höra av sig till både polis och media vid sådana händelser. ”För två år sedan blev jag prejad av vägen av en lastbil. Jag har en liten Gopro-kamera som jag alltid filmar med när jag kör, och genom den kunde jag få fram lastbilens registreringsnummer.” Dick kontaktade polisen som i sin tur hörde av sig till lastbilschauffören. ”Chauffören hade inte upptäckt mig på vägen och blev mycket skärrad när han fick höra om händelsen från polisen. Det hela slutade dock lyckligt och nu vinkar vi till varandra när vi ses ute på vägarna. Han känner igen mig på min Sverigetröja jag har på mig när jag är ute och kör.”

”En annan gång blev jag påkörd i Larnaca av en tjej som pratade i mobiltelefon medan hon körde. Då flög jag! Jag klarade mig med blåmärken men hade mycket smärta. De gånger jag flyger av cykeln brukar jag dra upp knäet, jag inbillar mig att risken för frakturer minskar då.”

Dick är aktiv på sociala medier och uppdaterar ofta sin Facebook-sida med tankar och åsikter. Det blir mycket politik, men han skriver också gärna om Cypern. Han vill att fler människor ska upptäcka denna fantastiska ö – inte minst för cyklingen!

Innan vi skiljs åt så ber jag Dick ge oss några tips på bra cykelvägar på Cypern, och han har flera förslag:

Den sista kartan, med sträckan Larnaca – Meneou – Perivolia – Mazotos – Aldiana – Zygi, är en bra sträcka för nybörjare eller turisten som vill prova på att cykla på semestern. Det är lite trafik, och en lugn och fin väg som inte är så backig. Zygi är en fin hamnstad med ett mysigt hamncafé där man kan stanna till. Fortsätter man 10 kilometer till kommer man till Kalavasos, där min svenska kompis Börje Ekstam har en cykelaffär. Från Larnaca till Zygi är det ca 40 kilometer. Det är en bra sträcka att köra fram och tillbaka.

Det finns flera ställen att hyra cykel på i och omkring Larnaca. Svenska Cykle in Cyprus levererar cyklar från Kalavasos.

För att läsa mer om cykling på Cypern kan man besöka Larnacas turistbyrås webbsida.