Artiklar

Enkelt och nyttigt – prova den veganska rätten çiğ köfte!

Ni har väl inte missat att prova çiğ köfte? Den kryddiga bulgurblandningen, som ofta serveras inrullad i tunnbröd tillsammans med tomat, lök, persilja och granatäpplesås, är en riktig favorit hos turkcyprioterna som gärna äter den som lunch eller till eftermiddagssnack. Çiğ köfte är dessutom helt vegansk och alltså riktigt nyttig!

Çiğ köfte säljs i specialbutiker så väl som i små gatustånd. En av de största çiğ köfte-kedjorna heter Komagene och kommer från Turkiet. Idag har man över tusen restauranger i världen, bland annat i Österrike, Holland, Frankrike och Tyskland, sex av dem finns på norra Cypern. Namnet Komagene kommer egentligen från den stad i Turkiet där çiğ köften föddes.

På Komagenes restauranger har man lyft upp den traditionella çiğ köften till en ny nivå genom att modernisera den med flera val av grönsaker, som morötter, gurka, kål, majs och oliver. Man kan till och med välja till Komagenes egna dressing eller stark sås till!

På Komagene kan man beställa två sorters çiğ köfte-rullar, Dürum (7 TL) och Mega Dürum (10 TL). Det går också att köpa bulgurblandningen, grönsaker och bröd separat om man önskar göra sin egen rulle.