Artiklar

Rüstem bookshop – bokcafé innanför murarna i Nicosia

Visst är det något alldeles speciellt med bokcaféer? Kombinationen kaffe och en god bok är svårslagen. I Nicosia har vi ett favoritcafé med tillhörande bokaffär som vi ofta besöker. Rüstem Bookshop är en bokaffär med gamla anor. Den öppnade redan 1937 och var då Cyperns första bokaffär. På den tiden levererade man böcker över hela ön, bland annat till skolor. Idag är man en samlingspunkt för Nicosias stadsbor som gärna slinker in för en kaffe och lite lugn och ro, men också ett stopp för passerande turister som vill ta en paus på sin tur innanför gamla stans murar.

En doft av böcker slår emot mig när jag stiger in genom dörren. Rüstem Bookshop ligger i det som för över hundra år sedan var ett familjehus. De grå stenväggarna är klädda med bokhyllor från golv till tak och längst in i lokalen lutar en trästege i väntan på att bli använd. Atmosfären är trollbindande mysig och man känner att huset verkligen har en själ. Jag möter ägaren till bokcaféet, Ali Rüstem. Vi slår oss ner med en varsin kaffe och han berättar om sina ambitioner för stället.

”Vi är sedan 6 år tillbaka inte bara bokaffär utan också café och restaurang. Nästa steg jag vill ta är att göra Rüstem Bookshop till ett kulturellt centrum för både gamla och unga.”

Och han har redan börjat. Restaurangen på övervåningen, som på vardagar serverar traditionell cypriotisk mat mellan kl. 12 och 16, förvandlas på helgerna till en aktivitetslokal dit barn kan komma och se på dockteater eller lyssna till högläsning. Man anordnar även konstutställningar på olika teman. Ali pekar mot fönstret där det står en glasmonter med ett kreativt utformat konstverk tillverkat med enbart papper från insidan på en bok.

”Det här är en utställning med 28 pappersskulpturer som vi visar upp nu”, berättar han. ”Den är skapad av tre konstnärer från USA, England och Frankrike. Jag reser mycket för att hitta inspiration och just de här verken kom jag i kontakt med på en resa till London. Jag vill introducera en ny dimension och krydda upp kulturupplevelsen och tar därför med mig konst som den här till norra Cypern.”

Fler och fler gäster droppar in genom dörren. Några fortsätter genom lokalen ut på baksidan för att slå sig ner på uteserveringen. Andra går direkt fram till kassan för att beställa kaffe. En pappa har lyft upp sin dotter i knät och tillsammans bläddrar de i en barnbok. Ali berättar om böckerna:

”De flesta böckerna vi har är på engelska. Många av dem är sällsynta förstautgåvor från 30-, 40- och 50-talet. Vi har också coffetable-böcker, tidningar, böcker om Cypern och dess historia, politik och kultur, guideböcker, noveller, kokböcker och böcker om trädgård och arkitektur.”

Cafédelen är franchise genom den internationella kedjan Gloria Jean’s Coffees. Kaffet smakar utmärkt och det går att beställa alternativ till vanlig mjölk, till exempel sojamjölk.

Restaurangen på övervåningen är öppen för lunch vardagar mellan kl. 12.00 och 16.00. På helgerna kan man hyra restaurangen för privata event. Maten är traditionell och serveras med sallad, hummus, yoghurt och lokalt cypriotiskt bröd. Hemlagade desserter serveras också efter måltiden.

Rüstem Bookshop på Facebook.