Artiklar

Backgammonturnering på Norra Cypern

Första veckan i november samlas närmre 400 spelare på Merit Park Hotel & Casino för att spela årets International MERIT Open Backgammon Championship. Spelarna kommer från 40-talet olika länder och bland dem några världsmästare som Masayuki Mochizuki och Akiko Yazawa från Japan och Nevsat Dogan som har turkiskt påbrå men är bosatt i Danmark. Turneringen betraktas numera som den största som arrangeras i backgammon, till och med större än WM som arrangeras årligen i Monte Carlo.

Det är fullt med människor inne i den stora salen där turneringen tar plats. Några sitter tysta och koncentrerar sig medan andra strosar runt och tittar hur det går i de olika spelen. Vid ett av borden har ett femtiotal människor samlats för att spänt titta på när ett spel i dubbel avgörs.

Sverige har i år med ca 25 spelare, bosatta i Sverige såväl som på Malta. Vi fick en pratstund med Linda Sjörin från Lund som har spelat backgammon sedan 1994. Linda berättar att det mest var en slump som fick henne att intressera sig för spelet. Hennes chef tjatade på att de skulle spela, men Linda tyckte det verkade tråkigt. Dock tog det inte många spelrundor förrän hon insåg charmen med spelet och sen var hon fast. På frågan om det är beroendeframkallande att spela backgammon bara skrattar Linda och nickar på huvudet.

Det här är andra gången de är och spelar turneringen på Merit Park, tidigare har de också spelat på Golden Tulip i Nicosia.
– Vi är väldigt nöjda med turneringarna på norra Cypern, säger Linda. I år är vi sju stycken tjejer i gänget så det är kul.

De flesta backgammonspelarna är annars män, men det blir fler och fler kvinnor för varje år.
– Vissa killar kan ha svårt att förlora mot oss tjejer, säger Linda med ett leende.

Vad är det då som lockar med spelet? Linda tycker om att utmana sig själv och att träna konsten i att få de svåra dragen rätt. Inför internationella turneringar brukar spelarna i Sverige samlas och träna. Det finns också appar på telefonen man kan spela på.

Det har blivit Lindas tur att spela så hon tackar för sig och springer iväg.

Huvudturneringen spelas i två olika huvudklasser; Master och Intermediate. 282 spelare deltog i Master och 111 i Intermediate. Utöver huvudturneringen arrangeras olika sidospel som dubbel, ladies, superjackpot, 1-poängsturnering, och warming up där priset är en gratis vistelse under nästa turnering 2016, samt spel om ett sponsrat backgammon-bräde. Utöver detta spelas det olika 8-manna-jackpots under alla dagar som turneringen pågår.

Årets vinnare i Master blev Gaz Owen från England och i Intermediate vann Olcay Lökbas från Turkiet. Och hur gick det då för Linda och de andra svenskarna? De främsta framgångarna för Sverige stod Peter Carlsson och Liz Johansson för som kom till final i dubbel-eventet där 128 lag deltog, samt Linda Sjörin som kom till final i Ladies Tournament där 44 damer deltog och vann 1-point-turneringen där 128 spelare deltog.

Vi träffar Linda efter hennes vinst i den sista turneringen.
– Nu ska jag fira med en drink! säger hon glatt.

Det är sista dagen av turneringen och imorgon ska de åka in till Kyrenia och promenera runt i det vackra vädret.
– Vi ser redan fram emot nästa års turnering som förmodligen kommer bli ännu större och med ännu fler spelare från Sverige.