I lördags kväll var det konstutställning i den lilla byn Akdeniz, på grekiska Ayia Irini, mellan Güzelyurt och Kyrenia. En stor grupp människor hade hittat till den gamla kyrkan där flera skulptörer ställde ut lerfigurer, kopior av de figurer arkeologer grävde upp på platsen på 1920-talet.
Tusen stycken av originalfigurerna är idag utställda på Cypernmuseet i Nicosia. De andra tusen man grävde upp finns på Medelhavsmuseet i Stockholm. Det var nämligen så att efter att lerfigurerna hittats, alldeles i närheten av kyrkan där utställningen i lördags ägde rum, så fick svenska arkeologer uppgiften att gräva fram dem. Einar Gjerstads Cypernexpedition (1927-1931) grävde upp två tusen lerfigurer som man sedan delade på, tusen till Cypern och tusen till Sverige. På Medelhavsmuseets hemsida står det:
“Enligt den här tidens praxis, delades de arkeologiska fynden upp mellan Sverige och Cypern. Hälften av fynden skeppades till Sverige och tack vare det har Medelhavsmuseet idag världens största samling av arkeologiska föremål utanför Cypern. Det var just den här omfattande samlingen av arkeologiska fynd från Cypern som var anledningen till att Medelhavsmuseet i Stockholm bildades 1954.”
Cypern har aldrig gjort anspråk på figurerna utan låter generöst Sverige förvalta denna kulturskatt.
De 41 skulptörerna som ställde ut i lördags kväll hade återskapat alla figurerna i olika former och storlekar. Inne i kyrkan var de uppställda som när originalen hittades, i en halvcirkel, likt en månskära eller i formen av Kyrenis hamn.
Originalfigurerna skapades för länge sedan, ca 750 år före Kristus. Det är till och med äldre än den välkända kinesiska terrakottaarmén. Den högsta figuren är ca 160 cm hög, de minsta bara några centimeter.
Många av skulptörerna, som är från norra Cypern, Bulgarien, Turkiet, Slovenien, Persien och Egypten, var där för att njuta av den magiska kvällen tillsammans med andra besökare. Bland de kända gästerna fanns de två tidigare premiärministrarna Sibel Siber och Mehmet Ali Talat.
Artikel från 2015.